I början av 2013, närmare bestämt den 29 januari, släppte Microsoft nya Office. Sviten kommer i ett antal olika versioner och det kan vara lite svårt att hålla isär dem, vi reder dock ut begreppen.
Om vi först tittar på vad Microsoft egentligen lanserat så kan vi sammanfatta det hela som ett släpp bestående av två saker, Office 2013 programpaket och webbtjänsten Office 365 Home Premium. Förvillande nog finns det även en tjänst med liknande namn, Office 365 molntjänst som släpptes redan 2011. Denna skall dock inte förväxlas med Office 365 Home Premium, däremot kommer vi kort berätta om paketet längre ner i artikeln, då den nyligen uppdaterades med många intressanta nyheter.
Office 2013 är ett programpaket som innehåller Officeprogrammen Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Access och Publisher. Sviten ser i stort ut som tidigare men med skillnaden i uppdaterade och nya funktioner, gränssnitt med mera. För att få tillgång till sviten krävs att du köper en Officelicens samt att du installerar paketet på din dator, antingen genom att ladda ner eller köpa en box i butik. Det finns ett par olika varianter av Officepaketet att välja på, vi beskriver dem lite längre ner.
Office 365 Home Premium är prenumerationstjänsten av Officepaketet i hemmet där du ges möjlighet att prenumerera på Officepaketet genom ditt Microsoftkonto. Du betalar 899 kronor per år alternativt 90 kronor i månaden och får då tillgång till alla Officeprogram. När du aktiverat tjänsten får du en nedladdningslänk för att kunna installera programmen på din dator, Office 365 finns även till Mac men då får du nöja dig med Office för Mac 2011.
Vad finns det då får olika varianter av Office 2013?
Office Hem och Student 2013 (1199kr, 1 licens)
Inkluderar Word, Excel, Powerpoint och Onenote.
Office Hem och Småföretag 2013 (2399kr, 1 licens)
Inkluderar Word, Excel, Powerpoint, Onenote och e-postprogrammet Outlook.
Office Professional 2013 (4799kr, 1 licens)
Inkluderar alla program. Innehåller Word, Excel, Powerpoint, Onenote, Outlook, Publisher och Access.
Vad är Office 365 Home Premium?
Office 365 Home Premium (899kr/år eller 90kr/mån, 5 licenser)
Är en så kallad familjelösning och inkluderar samma program som i Office Professional 2013, Excel, Word, Powerpoint, Onenote, Publisher, Access och Outlook. Med Office 365 Home Premium kan du installera sviten på flera datorer, närmare bestämt upp till fem stycken PC eller Mac. Den stora skillnaden med detta paket är att du antingen betalar en års- eller månadskostnad för att få tillgång till hela paketet. Här skickar även Microsoft med ett större utrymme på Skydrive, 20GB samt 60 minuter gratis Skype telefoni. Du kan prova Office 365 Home Premium här.
Office 365 vad är det?
Office 365 för företag (Molntjänst) (28kr – 175kr per användare och månad)
Office 365 har inget med släppet av Office 2013 och Office 365 Home Premium att göra. Tjänsten har funnits sedan 2011 men Microsoft släppte häromveckan en ny version av Office 365 som innehåller ett flertal intressanta nyheter. Vi kommer inte i denna artikel att gå in detalj på alla delar i tjänsten men man kan kort säga den innehåller många användbara verktyg för små och medelstora företag. Vi tycker att tjänsten helt klar är värd att ta i beaktande och vill du titta närmare de olika paketeringarna som erbjuds, besök Office 365 jämförelsesida.
Office 365 är alltså en sk molntjänst som kombinerar ett flertal av Microsofts produkter. I molntjänsten får du till exempel tillgång till Office Web Apps som är en bantad version av Officepaketet. Paketet inkluderar Excel, Word, Powerpoint och Onenote och här får du möjlighet att direkt i webbläsaren arbeta med dokument och arbetsböcker. I Office 365 finns det även möjlighet att använda sig av en vanlig Office-klient som precis som i Office 365 Home Premium kan installeras på upp till fem stycken PC eller MAC. Den stora nyheten med den nya Office-klienten är att den faktiskt streamas ner från molnet och hålls därmed alltid uppdaterad.
I det uppdaterade Office 365 finns även nya versioner av Exchange, Sharepoint och kommunikationsplattformen Lync. I den sistnämnda kan man nu även kommunicera med Skype samt möjlighet till webbaserade videokonferenser med upp till 2500 användare samtidigt i HD-kvalitet, det enda som krävs är ett litet add-in i webbläsaren. En annan intressant nyhet i Office 365 är möjligheten att dela projekt med externa användare och detta helt utan extra kostnad.
Den stora fördelen med att faktiskt köra via molnet är att man slipper bry sig om uppdateringar samtidigt som man har full funktionalitet både off- och online. Tjänsten kostar mellan 28 och 175 kronor per användare och är du nyfiken på att testa Office 365 molntjänst gratis i tre månader kan du göra det här.
Vilket alternativ är då bäst dig?
Det finns både fördelar och nackdelar med de olika alternativen och vilken variant och storlek på Office som passar ditt företag eller organisation bäst beror säkert på en rad olika faktorer. Om vi tittar på de två olika alternativen, Office 2013 eller Office 365 Home Premium kan man kort säga att den stora skillnaden är hur man vill fördela sina kostnader. Office 2013 köps till fastpris och innebär initialt en större kostnad än om man jämför med Office 365 Home Premium där man betalar ett års- eller månadsabonnemang. Ser man ett inköp av Office 2013 på lite längre sikt drar dock kostnaden för Office 365 Home Premium iväg ganska fort, redan efter 13 månader är man uppe i samma kostnad som för Office Hem och Student 2013 med traditionell licens.
Värt att notera är dock fördelen med Office 365 Home Premium, att man kan installera sviten på upp till fem stycken klienter, pc eller mac och att paketet faktiskt innehåller precis alla Officeprogram. En prenumeration av Office 365 Home Premium som har installeras på flera dator kan bli intressant ur ett kostnadsperspektiv, gentemot Office 2013. Dessutom får man större utrymme på Microsofts Skydrive, 20gb, samt 60 minuters gratis Skype samtal.
Office 365 är intressant för dig och ditt företag om ni vill ta nästa steg och flytta ut på i molnet. Den stora fördelen med att välja en molnbaserad tjänst är att du kan köra programmen oavsett var du är, oberoende vilken dator du sitter på, bara det finns internetuppkoppling. Vad som talar emot Office 365 är att tjänsten innehåller ett begränsat antal Officeprogam däremot är tjänsten paketerad i ett antal olika utföranden vilket borde passa kunna attrahera ett flertal företag företags och dess behov.
Skulle inte någon av de olika paketen passa er verksamhet eller vill ni bara ha tillgång till enstaka Officeprogram så finns det möjlighet att köpa dem separat. Priserna för de olika ser du nedan:
- Excel - 1 199 kronor
- Word – 1 199 kronor
- Outlook - 1 199 kronor
- PowerPoint - 1 199 kronor
- Access- 1 199 kronor
- Publisher - 1 199kronor
- OneNote - 620 kronor
Är ni osäkra på vilken Officeversion som passar ert företag eller organisation bäst? Vill du veta mer om alla nyheter i nya Office? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er ta rätt beslut!